O Singură Minune

Titlu: O singură minune

Autor: Alina Cosma

Editura: Primus

An apariție: 2014

Număr pagini: 186

Tip copertă : Paperback

O singură minune” este prima carte scrisă de autoarea Alina Cosma, și până în momentul de față mi se pare cea mai profundă și emoționantă din cele pe care le-a scris. Este o carte care îți aduce zâmbetul pe buze indiferent de cât de trist ești și care îți trezește emoții indiferent de cât de gol de sentimente ai fi sau cât de puternic ai vrea să pari.

Publicată în 2014, aceasta spune povestea de dragoste între un bărbat și o femeie, o poveste de dragoste aparent imposibilă, dar care a depășit orice așteptări și care a învins orice bariere.

Maria Dan Alexandru este un director la o companie de arhitectură care este deja plictisit de viață și care nu reușește să găsească o femeie de care să se îndrăgostească nebunește. Viața lui este monotonă și fiecare zi este identică pentru el. Niciun sentiment nou care să îi încălzească inima, niciun eveniment care să taie plictiseala și să îl facă să simtă că trăiește.

Pe de altă parte ea, Dan Maria Alexandra, este o femeie gingașă, sensibilă, care nu iese în evidență nici prin haine seducătoare nici prin machiaj extravagant. Singura ei armă este frumusețea naturală și credința nestrămutată în Dumnezeu, singurul ei prieten care o însoțește oriunde ar merge. Cu toate astea, ea este o femeie inteligentă și luptătoare care încearcă să demonstreze faptul că și ea poate să fie un pion important într-o carieră dominată de bărbați în care trebuie să lupte în permanență cu preconcepții legate de superioritatea sexului puternic în fața femeilor.

Similaritatea lor este o simetrie atât de frumos construită care ne surprinde pe noi în aceeași măsură în care îi surprinde pe ei. Este vorba despre o simplă coincidență, sau despre puterea destinului care le-a transmis semnale încă de la început că ei doi sunt sortiți să fie împreună? Aș tinde să cred în a două varianta. În această carte tot ce se întâmplă are un scop. Orice întâmplare are un rol binedefinit în evoluția personajelor și în construirea unei vieți împărtășite cu celălalt, astfel încât să se creeze o poveste sensibilă care atinge chiar și cele mai reci suflete.

Cei doi se întâlnesc din întâmplare într-o ședință în care ea are ocazia să se afirme. El vede oportunitatea unui arhitect priceput și îi oferă un loc de muncă în Arabia Saudită.

Oportunitatea îi surâde Mariei, însă ea nu își imaginează că această călătorie nu îi va aduce numai un loc de muncă ci îi va aduce și fericirea de care are atâta nevoie dar, mai ales îi va recâștiga încrederea în oameni pe care o pierduse aproape în întregime.

Ajunsă acolo însă, lucrurile se complică. Ea trebuie să lupte în primul rând cu preconcepții mult mai crunte decât în România și să înfrunte nedreptăți, să demonstreze că e capabilă și că poate să ducă un proiect până la bun sfârșit. În al doilea rând, ea trebuie să lupte cu sentimentele din ce în ce mai puternice pentru el, sentimente pe care nu mai poate și nici nu mai vrea să le nege.

Între cei doi se înfiripă lucruri mai profunde decât își imaginau vreodată că ar putea simți, iar fiecare descoperă emoții necunoscute de ei până în momentul acela. Însă iubirea nu este atât de ușoară. Piedicile nu întârzie să apară, dușmanii pândesc la fiecare pas iar relația lor este în pericol de a fi distrusă, iar salvarea ei depinde doar de profunzimea sentimentelor lor și de credința care le ghidează fiecare pas.

Cartea aceasta ne vorbește, pe lângă o poveste de dragoste frumoasă și emoționantă, despre puterea credinței, despre iubirea nestrămutată, despre intensitatea unor sentimente care ar trebui să se găseasă mai des și în viața reală.

Cele două personaje se învârt în jurul unui destin periculos, dar atât de frumos și se învață unul pe altul să fie mai buni. Ea îl învață pe el ce este credința, el o învață pe ea să iubească și să aibă încredere în ea, în frumusețea ei, în capacitatea ei de seducție. Cei doi întră intr-un joc din care nu pot decât să iasă amândoi câștigători.

Ceea ce mi-a mai atras atenția este faptul că nu se pune accentul numai pe dragostea de cuplu. Relațiile familiale sunt de asemenea puse în evidență, iertarea și acceptarea, dar de asemenea căința și repararea greșelilor din trecut. Întodeauna iubirea redescoperită este cea mai frumoasă.

În viața Mariei s-au schimbat multe. Deși o ființă gingașă și sensibilă, mi s-a părut o femeie foarte puternică, o femeie care a reușit să schimbe destine și să unească familii. Datorită ei s-au reparat problemele între sora ei și părinți, și mai mult, a reușit să o aducă pe sora sa pe drumul cel bun. A reușit să îi readucă speranța medicului care s-a ocupat de ea la naștere. A adus lumina pe fețele tuturor, a reușit să realizeze irealizabilul. Cu alte cuvinte, ea a fost minunea din viața celorlalți și i-a făcut să își regăsească speranța.

Pe de altă parte Dan, deși în aparență este atât de sigur pe el, ascunde în sufletul lui nesiguranță, confuzie. Este ușor pierdut și nu mai știe ce mai are sens în viața lui. Însă în momentul în care o cunoaște pe Maria, parcă totul începe să capete un sens. Viața lui începe să se lumineze iar drumul să îi fie mai clar. Ea este singura minune pe care a cunoscut-o, și va trebui să învețe să o prețuiască așa cum merită. Însă pentru asta va trebui să se lupte, atât cu viața cât și cu…moartea. Maria pentru el este un dar pentru o vreme de care trebuie să învețe se bucure pentru veșnicie, după cum îi spune și Părintele Gabriel. Deși pentru moment acele cuvinte i-au fost neclare, el a început să le înțeleagă la momentul potrivit. Dar oare va avea el puterea să facă asta? Va reuși să înfrunte durerea și să accepte ceea ce primește? Este destul de greu, mai ales atunci când trebuie să renunți la ce îți este cel mai drag pe lume pentru a putea fi fericit pe veșnicie.

Cei doi ajung să se completeze atât de bine, încât la un moment dat ajung să fie o singură ființă în două trupuri diferite. El îndrăzneț, ea timidă, el în căutarea destinului, ea sigură pe ea in ceea ce priveste drumul pe care il are de parcurs. Aroganța și caracterul lui direct, uneori chiar cinic, se împletesc cu diplomația ei, dorința de a nu jigni pe nimeni și de a îi face pe toți fericiți.

O singură minune este mai mult decât o poveste de viață. Este o lecție, un sfat, o dorință, un miracol. Este o carte care ne învață să ne bucurăm de fiecare moment, căci nu știm niciodată ce ne rezervă ziua de mâine. Ne oferă curaj de a merge mai departe și de a înfrunta vicisitudinile vieții, căci nimic nu e mai satisfăcător decât bucuria de a obține acel lucru pe care îl dorești cel mai mult după ce ai luptat pentru el până la ultima picătură de energie.

Cartea aceasta este genul de carte care a fost scrisă cu sufletul, cu pasiune, iubire, dedicare și emoție. Pe alocuri am avut impresia că a fost inspirată într-o măsură sau alta din viața autoarei, lucru care poate are sens, având în vedere că este prima carte scrisă. Este un roman care te face să razi, să plângi, să te înfurii și să te întristezi, toate în același timp. Un amalgam de sentimente care te cuprind și te învăluie, nelăsându-ți cale de scăpare, nelăsându-te să respiri până când nu întorci și ultima pagină.

© picnicontheshelf, August 10, 2019

5 Comments

Leave a comment. I would love to hear your views on this

%d bloggers like this: