Pene, Morminte Si Flori

Titlu: Pene, Morminte Si Flori

Autor: M. K. Lynn

Seria: Pene

Editura: Petale Scrise

Data lansarii: 8 Decembrie 2019

Numar Pagini: 374

Gen: Young Adult, Dark Fantasy

Tip Coperta: Paperback

Recunosc ca am abordat acest roman cu scepticismul aferent intampinarii unui roman scris de un autor debutant. Desi titlul imi sugera altceva, am continuat sa imi pastrez acelasi scepticism.

Lucrurile insa au inceput se schimbe inca de cand am citit primul capitol. Primul lucru pe care l-am observat a fost fluiditatea cu care a fost scrisa. Nu existau nici detalii insuficiente, dar nici detalii nenecesare care sa ingreuneze cititul si sa plictiseasca. De asemenea, personajele mi s-au parut extrem de bine conturate, perfecte pentru varsta atribuita fiecaruia in roman, facand povestea cu atat mai realista.

Un alt detaliu care mi-a atras atentia au fost pasajele de la inceputul fiecarui capitol, scrise ca citate din diverse carti sau manuscrise impreuna cu autorul lor, incat dau impresia ca sunt adevarate, desi sunt o alta serie de idei iesite din mintea extrem de originala a autoarei.

Povestea incepe cu Fleur, o tanara facand parte din clanul ingerilor care, alergand pentru a mai rupe din monotonia si rutina care ii mancau viata, gaseste un alt inger cazut pe strada, cu aripile atarnandu-i prin noroi in ploaie, pe jumatate lesinat. Cu nimic altceva la indemana decat o adresa gasita in buzunarul hainei acestuia, fata decide sa il ajute sa ajunga sau, mai bine zis, sa il tarasca pana la adresa respectiva pentru a-l salva. Din momentul in care ia aceasta decizie, viata ei ia o alta intorsatura. La adresa respectiva il gaseste pe Benjamin Hart, fiul lui Alexander Hart, unul dintre putinii gardieni stiuti in Londra la vremea respectiva.

Fleur face parte dintr-o familie care a trecut peste traditii si s-a format din doua persoane complet diferite:

Magia nu se amesteca. Plodul unui cuplu interrasial poate fi doar de rasa unuia dintre parinti.

Legea Intaia a Geneticii Mixte, M. Gendel

Mama ei este un inger dezvaluit la varsta de aproximativ 25 de ani, iar tatal sau este un om obisnuit. De aceea, si fratii sunt la fel de diferiti.

Fleur este primul copil, o fata sensibila si sufletista, insa care a avut nenorocul sa primeasca datoria si responsabilitatea de a avea grija de fratii mai mici. Acest lucru a facut-o mai severa si mai rigida in ceea ce priveste grija fata de mezini, indepartand-o de ei.

Klauss este un inger adolescent confuz, satul sa traiasca dupa regulile altora, suferind inca dupa moartea iubitei lui, Adaya, in urma unui accident.

Fred, cel de-al treilea copil al familiei si ultimul inger, este un baiat dornic de a se face util si de a se simti responsabil. El se imparte intre doua tabere, certandu-se cand cu Fleur cand cu Klauss, dar incercand mereu sa faca pace cu ambii.

Alexya, mezina familiei, este singurul copil nascut om, singurul care a avut o viata relativ normala in comparatie cu fratii sai care trebuiau sa se ascunda in permanenta.

Cei patru copii au patru destine care ar trebui sa se uneasca dar care, din pricina diferentelor de gandire si din cauza restrictiilor parintilor, au ajuns sa se desparta.

Actiunea se imparte in mai multe capitole, fiecare descriind povestea din perspectiva unuia din personajele cheie ale povestii: Klauss si Fleur, primii doi copii ai familiei Brown, Ben, cel care avea sa devina gardianul familiei, Sirin, regina impostoare a Leeferionului, si Loreley, regina de drept a acestuia.

Universul romanului este divizat in trei lumi diferite. Prima este cea numita Terra, supranumita si Lumea celor Vii. Ce-a de-a doua se numeste Leeferion, supranumita si Lumea celor Morti iar cea de-a treia, numita Evelyon, reprezinta lumea zeilor. Aceste trei lumi traiesc intr-un aparent echilibru (il numesc aparent pentru ca lupta dintre ingeri si demoni aduce acest echilibru pe marginea prapastiei, facand cele trei lumi sa traiasca cumva la limita), pana cand Sirin reuseste sa o detroneze pe Loreley, regina de drept a Leeferionului, pentru a incerca sa elibereze toate sufletele din lumea celor morti si a le reda viata pe pamant alaturi de persoanele dragi pe care le-au lasat in urma. Insa stricarea ordinii firesti lasate de Demiurg poate avea consecinte grave asupra echilibrului universal, consecinte pe care nici macar ea nu poate sa le prevada. Actiunile reginei impostor duc la o mobilizare fara precedent intre ingeri, gardieni, si chiar insasi Loreley.

Desi despre lumea zeilor nu s-a vorbit foarte mult, despre lumea celor vii si respectiv a mortilor s-au spus destule pentru a reusi sa imi creez un tablou legat de acestea. In lumea celor vii, Fleur incearca sa duca o viata relativ normala, insa moartea lui Adrian, gardianul familiei, o duce catre o lupta necontenita pentru aflarea adevarului. Secrelele familiei ei ii fac incercarile cu atat mai grele, iar teama fata de prima aparitie a aripilor o macina pe interior. Ea se simte responsabila pentru siguranta familiei in incercarea de a simti ca este capabila dar, mai ales, libera. Familia in care traieste ii ingradeste libertatea de a se plimba nestingherit sub pretextul amenintarii demonilor care fac raiduri in fiecare moment cu scopul de a-i captura pe ingeri si a-i omori. Ea intra intr-un joc periculos care s-ar putea sa ii impacteze viata mai mult decat prevede. Ea se afunda din ce in ce mai mult in acest joc pe masura ce Klauss, cel de-al doilea copil al familiei Brown, se apropie de o presupusa nimfa care seamana izbitor cu Adaya.

Klauss, din cauza numeroaselor restrictii ale parintilor si din cauza faptului ca familia lui este de ceva vreme o familie doar in aparenta, alege sa se rezvrateasca asa cum stie el mai bine. Inca incearca sa fie el insusi, dar nici el nu stie ce si cine este, ajungand sa intreprinda unele actiuni din impuls si pentru a face opusul a ceea ce i s-a spus. El este atras intr-o lupta care nu este al lui, dar care este in interesul lui si al echilibrului universal sa fie castigata. Insa nu mai este constient de acest lucru. El stie doar ca vrea sa lupte alaturi de femeia pe care o iubeste, indiferent de partea carei tabere o face. Singurul lucru pe care il stie este ca acesta este singurul moment din viata lui in care s-a simtit cu adevarat liber. Din punctul de vedere al relatiei lui cu Ley, mi s-a parut ca o adunare a trei lumi diferite. Ley, fiind o nimfa sau, presupunandu-se ca este o nimfa, este nascuta din copaci vii care, desi nu se specifica in carte in mod explicit, probabil ca isi iau energia de la Pomul Vietii, cel responsabil cu suflarea de viata necesara nasterii unui suflet intr-un trup. Ea, astfel, reprezinta comuniunea dintre om si natura si respectiv magia naturii. Pe de alta parte, Klauss este un inger reprezentand legatura dintre om si divinitate. Astfel, asocierea celor doi aduce in acelasi loc lumea oamenilor, natura si magia naturii.

Benjamin Hart, un alt personaj cu un rol major in aceasta poveste este un Gardian al carui rol este de a vindeca si de a lupta impotriva Demonilor. El se bazeaza pe impresia ca este puternic si ca poate face fata oricarei situatii. Insa de fapt el are slabiciuni, sunt multe lucruri pe care nu le stie si, sub siguranta mascata pe care o afiseaza, el risca sa puna in pericol persoane dragi din jurul lui datorita autocontrolului pe care nu poate sa se bazeze oricand. El refuza sa se lege prin juramant fata de o familie sub pretextul ca trebuie sa lupte cu demonii si ca este ocupat, dar eu personal cred ca ii este frica in primul rand de responsabilitatea fata de cineva care are un nume caruia ii esti dator si in al doilea rand cred ca ii este frica de atasamentul inevitabil fata de familia pe care o reprezinta. Astfel, desi la inceput a acceptat sa devina gardianul familei Brown cu o anumita reticenta, acest lucru a inceput sa fie din ce in ce mai mult unul din obiectivele sale principale. Misterele care sunt tesute in jurul acestei familii ii atrag atentia pe masura ce intra mai mult in viata ei.

Un alt lucru care mi-a atras atentia in aceasta carte este felul in care au fost descrise cele doua lumi impreuna cu interactiunea intre ele. Acest lucru mi-a adus aminte de cele doua concepte religioase chineze, yin si yang. Yin se traduce prin loc intunecos, iar Yang prin loc insorit. Yin este haosul iar Yang este ordinea. Aceste doua concepte sunt definite ca fiind interdependente. Nu poti sa atingi echilibrul doar cu una sau doar cu cealalta. In intuneric exista lumina iar in lumina exista intuneric. In haos exista ordine iar in ordine este haos.

Aceste doua concepte mi s-au parut echivalentul celor doua, lumea celor vii fiind lumina, ordinea, iar lumea celor morti fiind intunericul, haosul.

In lumea celor vii lumina este reprezentata de insasi viata, iar ordinea de o respectare a regulilor si rutinei zilnice. Intunericul si haosul este reprezentat de lupta nesfarsita dintre ingeri si demoni care a depasit granitele unui conflict local.

Pe de alta parte, in lumea mortilor, intunericul este reprezentat de moarte care presupune o stingere a fiintei existente in lumea vie pentru a transcende intr-o alta dimensiune a mortilor. Haosul este reprezentat de sufletele care incearca sa isi obtina purificarea. Lumina este insa definita de posibilitatea sufletului de a se purifica iar ordinea este reprezentata de dorinta de a pastra echilibrul definit de Demiurg.

De asemenea, cele doua lumi, a luminii si a intunericului, trebuie sa lupte pentru un scop comun pentru a putea pastra echilibrul. Altfel, ele vor trage in directii diferite, iar rezultatul poate fi o catastrofa fara precedent.

Urmatorul pasaj mi s-a parut interesant din acest punct de vedere:

Imparatul Galben a intrebat: “Care este metoda de diagnosticare a bolii?” Qibo a raspuns: “Dimineata devreme, cand energia Yang nu a fost inca agitata iar energia Yin nu a fost inca dispersata, se desfac nodurile mintii bolnavului, unul cate unul. Daca ele sunt marcate de sange, e Boala Mintii Albe”

Scriptura Ezoterica a Imparatului Galben

Astfel, se prezinta momentul diagnosticarii bolii ca fiind granita dintre zi si noapte. Cand energia Yang nu a fost inca agitata inseamna atunci cand razele soarelui inca nu au inceput sa se arate, iar cand energia Yin nu a fost inca dispersata inseamna atata timp cat inca noaptea mai acopera tinutul. Observam din nou o referinta catre un moment al zilei in care cele doua concepte, Yin si Yang, ar putea sa coexiste in echilibru, si anume momentul rasaritului cand nu este suficient de lumina pentru a fi complet ziua, dar nici suficient de intuneric pentru a putea sa fie inca noapte. Exista lumina in intuneric si intuneric in lumina.

Trebuie sa recunosc ca interpretarea titlului mi-a dat ceva batai de cap. Insa autoarea a binevoit sa imi ofere o explicatie cu privire la semnificatia lui. Se pare ca primul cuvant din titlu, pene semnifica numele seriei, cel de-al doilea cuvant din titlu, morminte, face referire catre relatia lui Klauss cu Loreley, iar flori trimite catre numele lui Fleur. Cu alte cuvinte, titlul reprezinta cea mai buna descriere a unei carti comprimata in trei cuvinte cu cat mai simple cu atat mai de impact.

Cartea asta este cu atat mai bine scrisa cu cat au fost introduse notiuni si concepte diverse. Am gasit unele notiuni de fizica cuantica (atat cat am putut eu sa imi dau seama cel putin, avand in vedere ca nu am avut tangenta decat fugitiv cu acest subiect), religie, medicina si, bineinteles, mitologie. Am putut sa observ in acest fel atat vasta cultura a autoarei cat si originalitatea si imaginatia ei de a pune toate aceste elemente cap la cap si de a crea o poveste extrem de buna din punctul meu de vedere. Desi au mai ramas multe mistere de dezlegat in volumele urmatoare, acesta a oferit punctul de plecare pentru intelegerea initiala a unei serii care se preconizeaza a fi extraordinara. Citind aceasta carte, am putut sa observ atat obiectivitatea cu care autoarea a descris desfasurarea evenimentelor cat si subiectivitatea cu care a prezentat personajele. Nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc daca nu cumva personajul Fleur Brown a fost creat dupa modelul ei. La urma urmei, poate aceasta poveste nu este nimic altceva decat o exacerbare la scara larga a unor experiente sau sentimente traite de ea la un moment dat, pe care a vrut sa le astearna pe hartie ca fiind altceva decat o autobiografie. Orice ar fi, nu pot sa spun decat ca ma bucur nespus ca am avut ocazia sa citesc aceasta carte si ca astept cu nesat publicarea urmatorului volum.

Autograful autoarei obtinut in cadrul lansarii de carte

© picnicontheshelf, December 8, 2019

13 Comments

Leave a comment. I would love to hear your views on this

%d bloggers like this: