Legături Fatale

Titlu: Legături Fatale

Autor: Alina Cosma

An Apariție: 2019

Număr Pagini: 298

Editura: Petale Scrise

Tip Copertă: Paperback

Gen: Thriller, Dramă

Legături fatale este un alt roman semnat Alina Cosma și scris în colaborare cu Marius Andrei, care aduce o nouă perspectiva asupra scrierilor cu care ne-a obișnuit. Deși în esență cartea dezvăluie tot o poveste de dragoste, substratul este mult mai profund și mai semnificativ decât în alte povești.

Povestea începe cu un prolog în care ni se dezvăluie evenimente petrecute în urmă cu zece ani, oferindu-ne câteva detalii legate de cum a început totul. Un Volkswagen Touareg gri metalizat, un Fort Ranger negru și două gloanțe. Atât a fost necesar pentru a se schimba complet destinele unor persoane care nu își doreau decât liniștea căminului.

Diana Bogdan își duce o existența liniștită până în momentul în care află că bunicul pe care ea îl detestă a înscris-o la master în Cluj, și mai mult. Acesta a chemat-o să lucreze la firma pe care el o deține, iar prezența nu este opțională. Și deși lucrurile par a fi rele, ele sunt înmiit mai îngrozitoare decât ea și-ar putea închipui. Bunicul împreună cu unchiul ei au grijă să îi facă existența amară, până în punctul în care însăși viața ei este amenințată. Lucrurile se precipită din ce în ce mai tare, astfel încât la un moment dat iese la iveală un clip video în care este implicat și fostul ei iubit, Rareș, și în care o fată este torturată, ucisă și ciopârțită într-o pivniță izbitor de asemănătoare cu cea în care a fost și ea răpită și din care a scăpat printr-un noroc, sau mai degrabă o nechibzuință a unchiului său. Dar oare sunt rudele ei atât de crude încât să regizeze o astfel de atrocitate? Pe zi ce trece este din ce în ce mai convinsă că da, dar trebuie să învețe să facă diferența între vis și realitate, între subiectivitate și obiectivitate.

În tot calvarul care se desfășoară în viața ei, ea îl cunoaște pe Marius Dragomir, avocatul firmei, responsabil cu bunăstarea acesteia și dedicat bunicului său. Însă lucrurile nu sunt tocmai ceea ce par. El are un secret ascuns care îl face să lupte pe două planuri. Unuia îi este dedicat în aparență, iar altuia în esență. Depinde de Diana să afle pe care cauză o susține acesta și să decidă dacă se poate încrede în el sau nu. Însă obiectivitatea este dificilă atunci când trebuie să îți calci sentimentele în picioare pentru a gândi rațional.

Romanul este unul tulburător și incitant, uneori chiar sordid în realitatea pe care o exprimă. Scene desprinse parcă dintr-un film de groază ne scot din starea de latență și ne ridică pulsul, surprinzându-ne cu cruzimea pe care o prezintă. Este un roman cum nu m-am gândit vreodată că voi avea ocazia vreodată să citesc din partea Alinei Cosma și care este deosebit exact prin ceea ce oferă: originalitate. Scenele sunt atât de bine descrise încât ai impresia că sunt desprinse din mintea bolnavă a unui criminal nebun care își găsește satisfacția prin spintecarea cărnii unei ființe nevinovate, oferindu-ne o incursiune în imaginația atât de bogată a lui Marius Andrei căruia îi aparțin și versurile cu care debutează cartea:


… Să-ți străpung ochiul inocent,
Să îți scurm carnea sfidătoare,
Să mușc din tine cu ardoare!
Când te ucid, să râd dement!…”

Apropieri letale – Marius Andrei

Versurile sunt în perfectă concordanță cu povestea care urmează, ca o prevestire dramatică a unui destin aproape tragic. Un fel de Jack Spintecătorul în varianta românească, acesta fiind de fapt sentimentul pe care mi l-a generat la prima citire.

Bunicul său, Avram, și unchiul, Liviu, sunt două persoane în aparență atât de asemănătoare, dar în esență atât de diferite.

Avram este un bărbat cu probleme mintale care încearcă să domine lumea întreagă din pură plăcere, și al cărui comportament deranjat este cu atât mai exacerbat atunci când este furios, ajungând să comită niște atrocități inimaginabile.

Liviu pe de altă parte este doar un bărbat furios, ca un cățel căruia i s-a luat osul de la gură și care ripostează. El caută răzbunarea pentru ceea ce i s-a prezentat și i s-a indus ca fiind o abominațiune, ajungând acum să calce pe urmele bunicului. Însă el este doar un om rănit care caută să își lingă rănile prin alții, dar o dată ce află adevărul el începe să se căiască și să regrete faptele pe care le-a comis. Din păcate rana emoțională care i-a fost creată este atât de adâncă încât el nu crede că mai poate să revină la ceea ce a fost, fiind dependent de masacrele cu care este obișnuit:

– Promite-mi că vei fi fericită!

Își mușcă buza. Îi veni să plângă. Ce tâmpenie dorea să facă?
– Poți fi și tu! zise ea pe un ton slab.

Liviu râse cu amar.
– Îmi place să ucid! Mă excit când torturez! Așa cum o făcea și el, arătă spre zidul casei, când a omorât-o pe Patricia! Mă urăsc pentru asta! Că sunt ca el!

Pe parcursul poveștii se dezvăluie șase personaje cheie pentru această poveste: Avram Rădulescu, Liviu Rădulescu, Diana Bogdan, Marius Dragomir, Patricia Rădulescu și Filip Ionescu. Dacă rolul primilor patru este evident esențial în poveste, celelalte două personaje sunt mai puțin amintite, însă sunt cei de la care a plecat totul. Patricia Rădulescu, soția lui Avram și Filip Ionescu, bunicul lui Marius sunt două personaje puternice care au lăsat în urma lor moștenirea integrității, iubirii și puterii spirituale, o moștenire mai importantă decât oricare alta materială pe care ar fi putut să o lase urmașilor, o moștenire care va ajunge să îi lege pe cei doi nepoți ai lor și care îi va ajuta să li se facă dreptatea pe care o merită.

Marius și Diana s-au întâlnit aș putea spune printr-o întâmplare, dar acesta este un cuvânt mult prea nedrept pentru situația lor. Istoria care îi leagă ar fi făcut imposibil că ei să nu aibă ocazia să se cunoască așa cum au făcut-o. Diferențe între ei sunt destule. Ea este încă ușor imatură și puțin naivă, în timp ce el e deja trecut prin viață și dornic de răzbunare. Însă în ciuda diferențelor dintre ei, cei doi se apropie printr-o lege a fizicii mai presus de orice pericol. Sau poate chiar diferențele dintre ei îi leagă. Fiecare vede în celălalt ceea ce el nu este și ceea ce își dorește să fie. Fiecare dintre ei are capacitatea de a-l face pe celălalt mai bun.

Povestea este prezentată din perspectiva unui autor omniscient și omniprezent, care ne prezintă evenimentele într-un mod obiectiv, neperturbat de sentimente și emoții, dându-ne astfel o perspectivă realistă asupra evenimentelor întâmplate și oferindu-ne doză de realism de care era nevoie astfel încât să ne asigure că evenimentele nu sunt vreo plăsmuire din imaginația vreunui personaj privat de deplinătatea capacităților mentale.

La citirea acestei cărți ai vrea să te porți ca și cum ar fi totul o poveste, ca și cum așa ceva nu ar fi posibil în viața reală, însă descrierile atât de amănunțite nu fac decât să îți amintească faptul că aceste întâmplări sunt inspirate din realitatea crudă care ne înconjoară, că astfel de persoane există și trăiesc lângă noi, respiră același aer pe care îl respirăm și noi. Aceste întâmplări ne fac să fim mai conștienți și mai vigilenți, mai atenți la persoanele din jurul nostru, căci dușmanul poate fi oriunde, chiar și în prietenul de lângă tine. Legături fatale este o carte care îți dă fiori atunci când o citești și care îți schimbă puțin perspectiva dacă îi oferi atenția cuvenită.

© picnicontheshelf, September 10, 2019

28 Comments

Leave a comment. I would love to hear your views on this

%d bloggers like this: